Ulična akcija u Smederevu: Smem li da pitam šta dišem?

Na Trgu Republike u Smederevu u ponedeljak 22. aprila od 15 do 17 časova biće održana ulična akcija pod nazivom „Smem li da pitam šta dišem?“ koju organizuju udruženje građana CRTA i lokalna inicijativa Crveni bedževi.

Tokom akcije građani i građanke će imati priliku da nadležnim institucijama na jednostavan način pošalju zahtev za pristup informacijama od javnog značaja u vezi sa zagađenošću vazduha. Takođe, moći će i da učestvuju u kvizu znanja u vezi sa aerozagađenjem u Smederevu i osvoje simbolične nagrade. Neke od tema o kojima će građani moći da razgovaraju sa aktivistima jesu da li postoje sredstva u budžetu grada namenjena za zaštitu životne sredine, u kom delu Smedereva je najzageđniji vazduh, rade li svi merači nivoa zagađenosti i da li su postavljeni na prave lokacije.

Ulična akcija je deo kampanje Srbija do informacija u okviru koje su aktivnosti sprovedene i u Valjevu, Kragujevcu, Užicu, Somboru, Prijepolju i drugim gradovima širom Srbije. Cilj kampanje je informisanje građana o pravu javnosti da zna. Ovo pravo kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da traže informacije koje su nastale tokom rada ili su u vezi sa radom organa javne vlasti.