Kafa sa Deda Mrazom u Novom Sadu u četvrtak,1.novembra od 17 časova

Povedite prijatelja na kafu sa Deda Mrazom i izborite se za vaše pravo da znate!

 

U okviru kampanje “Srbija do informacija” u četvrtak 1. novembra, Novi Sad će ugostiti Deda Mraza u SKCNS Fabrika (Bulevar Despota Stefana 5) od 17 do 19 časova.

Pravo javnosti da zna je veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem. Ovaj Zakon omogućio je da saznamo mnoge činjenice od javnog interesa koje bi ostale sakrivene od očiju javnosti.

Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija.

Od građana se očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac.

Inicijativa za odbranu prava javnosti da zna već je okupila 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija.

Svi mi znamo da je posao Deda Mraza da nam donese poklone. Međutim, ako se usvoji ovakav Nacrt Zakona možda će umesto poklona morati da nam donese odgovore na pitanja na šta i na koji način se troše naše pare.

Ako vam je bitno da od nas ne kriju kako troše naše pare i šta rade u naše ime, ako verujete da građani imaju moć, pozivamo vas da dođete na kafu sa Deda Mrazom i sa predstavnicima organizacije Crta. Deda Mraz će deliti poklone u Novom Sadu, a mi informacije! Dođite da se upoznamo i razgovaramo o tome šta muči Novosađane i Novosađanke i koje probleme ne možemo da rešimo bez Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Više o događaju.