Zaječarci ugostili Deda Mraza i razgovarali o informacijama od javnog značaja

U okviru kampanje “Srbija do informacija”  Zaječar  je danas ugostio Deda Mraza u Omladinskom centru. Građani Zaječara su preko Deda Mraza poslali pisma u kojima su tražili određene informacije od javnog značaja od državnih organa.

U razgovoru sa građanima Zaječara, došlo se do zaključka da su im mnoge informacije o radu institucija vlasti nedostupne. Zaječarci su istakli upečatljiv gubitak 70 godina starog Radija Zaječar o kome ne znaju pravi razlog njegovog gašenja. Takođe, naglasili su problem netransparentnog procesa javnih nabavki svake godine u periodu Gitarijade, kao i nedostatak saznanja o tome kako se troši novac koji se svodi na ekološku taksu.

Pravo javnosti da zna je veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem. Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija.

 

Grupa organizacija civilnog društva pokrenula je inicijativu za odbranu prava javnosti da zna. Inicijativa je do sada okupila 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija.

Kampanja je do sada pronašla put do više gradova širom Srbije- Prijepolje, Užice, Valjevo, Smederevo, Sombor, Niš, Čačak, Loznica, Kragujevac i Kraljevo.