Kafa sa Deda Mrazom u Zaječaru u četvrtak,25.oktobra od 17 časova

 

Dođite da podržite Deda Mraza, popijete kafu sa njim i  izborite se za vaše pravo da znate!

 

U okviru kampanje „Srbija do informacija“ u četvrtak 25. oktobra, Zaječar  će ugostiti Deda Mraza u Omladinskom centru od 17 do 19 časova.

Pravo javnosti da zna je veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem. Ovaj Zakon omogućio je da saznamo mnoge činjenice od javnog interesa koje bi ostale sakrivene od očiju javnosti.

Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija.

Od građana se očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac.

Inicijativa za odbranu prava javnosti da zna već je okupila 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija.

Svi mi znamo da je posao Deda Mraza da nam donese poklone. Međutim, ako se usvoji ovakav Nacrt Zakona možda će umesto poklona morati da nam donese odgovore na pitanja na šta i na koji način se troše naše pare.

Ako vam je bitno da od nas ne kriju kako troše naše pare i šta rade u naše ime, ako verujete da građani imaju moć, pozivamo vas da povedite prijatelja na kafu sa Deda Mrazom i sa predstavnicima organizacije Crta. Deda Mraz će deliti poklone u Zaječaru, a mi informacije! Dođite da se upoznamo i razgovaramo o tome šta muči Zaječarce i Zaječarke i koje probleme ne možemo da rešimo bez Zakona o slobodnom pristupu informacijama.