Deda Mraz stiže i u Kraljevo, u utorak 23.oktobra od 11 časova

U okviru kampanje „Srbija do informacija“ , ulična akcija „Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?”  organizuje se u utorak, 23.oktobra, na Trgu srpskih ratnika, od 11 do 13 časova  u Kraljevu.

Pravo javnosti da zna je veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem. Ovaj Zakon omogućio je da saznamo mnoge činjenice od javnog interesa koje bi ostale sakrivene od očiju javnosti.

Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija.

Od građana se očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac.

Inicijativa za odbranu prava javnosti da zna već je okupila 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija.

Ulične akcije održane su u više gradova u Srbiji – Prijepolje, Užice, Valjevo, Smederevo, Sombor, Čačak, Niš, Kragujevac i Loznica.

Na akcijama će građani moći da preko Deda Mraza pošalju pismo u kojem će tražiti određene informacije od javnog značaja.

Pozivamo sve građane Kraljeva da nam se pridruže u borbi javnosti da zna i da se upoznaju sa našom kampanjom u utorak, 23.oktobra na Trgu srpskih ratnika od 11 do 13 časova.