Deda Mraz u petak, 12.oktobra posećuje Loznicu

 

U okviru kampanje „Srbija do informacija“ , ulična akcija „Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?”  organizuje se u petak, 12.oktobra, na platou ispred Doma kulture, od 13 do 15 časova  u Loznici.

Pravo javnosti da zna je veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem. Ovaj Zakon omogućio je da saznamo mnoge činjenice od javnog interesa koje bi ostale sakrivene od očiju javnosti.

Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija.

Od građana se očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac.

Inicijativa za odbranu prava javnosti da zna već je okupila 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija.

Ulične akcije održane su u više gradova u Srbiji – Prijepolje, Užice, Valjevo, Smederevo, Sombor, Čačak, Niš i Kragujevac.

Na akcijama će građani moći da preko Deda Mraza pošalju pismo u kojem će tražiti određene informacije od javnog značaja.

Pozivamo sve građane Loznice da nam se pridruže u borbi javnosti da zna i da se upoznaju sa našom kampanjom u petak, 12.oktobra ispred Doma kulture od 13 do 15 časova.