Deda Mraz u Kragujevac stiže u petak, 5.oktobra

U okviru kampanje „Srbija do informacija“ , nastavlja se organizovanje ulične akcije „Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?”.

Pravo javnosti da zna je veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem. Ovaj Zakon omogućio je da saznamo mnoge činjenice od javnog interesa koje bi ostale sakrivene od očiju javnosti.

Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija.

Od građana se očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac.

Inicijativa za odbranu prava javnosti da zna već je okupila 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija.

Tim povodom u okviru kampanje “Srbija do informacija” organizovane su ulične akcije pod nazivom “Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?” u više gradova u Srbiji – Prijepolje, Užice, Valjevo, Smederevo i Sombor.  Kampanja se nastavlja u cilju informisanja građana o značaju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zato će se do kraja ove nedelje pored Kragujevca, akcije su se održale u Nišu i u Čačku.

Pozivamo sve građane Kragujevca da nam se pridruže u borbi javnosti da zna i da se upoznaju sa našom kampanjom u petak, 5.oktobra na Platou kod Krsta od 12 do 14 časova.