„Srbija do informacija“ u ponedeljak 24.septembra od 12h počinje u Prijepolju

Prva „Nedelja prava javnosti da zna“ u Srbiji počeće u ponedeljak 24. septembra a završiće se u petak 28. septembra obeležavanjem „Međunarodnog dana prava javnosti da zna“ koji se obeležava širom sveta.

Pravo javnosti da zna je veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem. Ovaj Zakon omogućio je da saznamo mnoge činjenice od javnog interesa koje bi ostale sakrivene od očiju javnosti.

Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija. Od građana se očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac.

Inicijativa za odbranu prava javnosti da zna već je okupila 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija.

Tim povodom u okviru kampanje „Srbija do informacija“ u više gradova u Srbiji tokom „Nedelje prava javnosti da zna“ biće organizovane ulične akcije pod nazivom „Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?“

Pozivamo sve građane Prijepolja da nam se pridruže u borbi javnosti da zna i da se upoznaju sa našom kampanjom u ponedeljak, 24.septembra na Platou ispred Doma kulture, od 12 do 14 časova.

Ulična akcija se organizuje uz podršku Fondacije Friedrich Naumann za slobodu.